Kratek slovar obdelav

Zaradi velike izbire in nejasnosti v poimenovanju smo pripravili spodnji slovar materialov in izrazov, ki se uporabljajo v pohištveni industriji, z namenom olajšati nakup pohištva strankam ter omogočiti lažjo primerjavo med posameznimi proizvajalci. Pogosto se namreč dogaja, da se primerja hruške in jabolka, med drugim tudi zato, ker ni jasno opredeljene terminologije.

Iverka
IVERNA PLOŠČA je kompaktni material, narejen iz lesnih delcev premera nekaj milimetrov (najpogosteje bora, jelše, topola, bukve, smreke, jelke ali recikliranega lesa), ki jih zmešajo z lepili na osnovi umetnih smol in pod visoko temperaturo stisnejo v ravne plošče. Iverne plošče so različnih debelin, lahko v eni ali več različno debelih plasteh. Katero ploščo se uporabi je odvisno od končne uporabe (korpus, pulti, predelne stene, akustične plošče…). Iverko se običajno oplašči z melaminsko smolo ali drugimi folijami, furnirjem itd. Iverka je široko uporabljen material v pohištveni industriji, saj je cenejša, vsestransko uporabna, lahka.

OPLEMENITENA IVERNA PLOŠČA je iverna plošča, ki je na zgornji in spodnji strani obdelana z dekorativno plastjo, največkrat melaminsko smolo (melamin), ki je oplemenitena voljo v številnih dekorjih. Takšno oplemeniteno iverno ploščo se pogosto uporablja za korpuse (ohišja) omaric, vrata in tudi pulte. Na robovih iverala je vidna iverna plošča, ki se jo zaščiti z različnimi nalepkami (PVC, ABS, melaminski trakovi) ali furnirjem.

MDF oziroma MEDIAPAN je razmeroma nov material v pohištveni industriji, ki v mnogočem nadomešča klasične iverne plošče in masivo zaradi številnih možnosti obdelave. Narejen je iz finega lesnega prahu, ki je skupaj zlepljen z različnimi smolami pod visoko temepraturo in pritiskom. Ima enotno strukturo in gostoto. Ker ima bolj fino strukturo kot iverka, se ga lahko tudi rezka, dela utore, profilira robove ipd., kar je idealno za imitacijo masivnih vratc. MDF se zaključi z lakiranjem ali različnimi vrstami folije, furnirja in podobno. mdf

LAMINAT oziroma ULTRAPAS je umeten večplasten material, ki se ga uporablja za oblaganje osnovnih lesnih kompozitov. Laminate se uporablja pri izdelavi pohištva, vrat, talnih oblog, okenskih okvirjev in polic. Podlogo laminata predstavlja več celuloznih slojev, ki jih impregnirajo s fenolno smolo. Nanjo gre plast visokokvalitetnega in vpojnega dekorativnega papirja, ki se ga zalije in zaščiti z melaminsko smolo. Vse skupaj se pod visokim pritiskom in temperaturo stisne    ultrapas v posebnih stiskalnicah. Laminate odvisno od debeline in končne namembnosti izdelujejo v obliki plošč (HPL laminati) ali rol (CPL laminati).

FURNIR je tanek, nekaj mm debel kos lesa, ki se ga lepi na osnovo z lepilom ter zaščiti s prozornim ali barvnim lakom. Ima vse odlike masivnega lesa, le da se ga lepi na osnovo, ki je narejena iz iverne plošče ali funrirmdf-a.